Καλωσορίσατε στον ιστότοπο του Τμήματος Εγγείων Βελτιώσεων του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων, που αποτελεί μία από τις ερευνητικές μονάδες του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ»
Αποστολή του TΕΒ είναι η υποστήριξη της διαχείρισης των υδατικών και εδαφικών πόρων με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Για την επίτευξη των στόχων του, υλοποιεί ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα και παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβούλου.
Αποστολή του ΤΕΒ είναι η υποστήριξη της διαχείρισης των υδατικών και εδαφικών πόρων με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Για την επίτευξη των στόχων του, υλοποιεί ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα και παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβούλου.
Το ΤΕΒ παρέχει έμπρακτη επιστημονική υποστήριξη και υπηρεσίες σε φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συλλογικότητες παραγωγών αλλά και σε μεμονωμένους παραγωγούς, καθώς και σε εταιρίες των οποίων η δραστηριότητα σχετίζεται με τη γεωργία και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, το TΕΒ συνεργάζεται και συμπράττει με άλλους ερευνητικούς φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα, καθώς και με μελετητικά γραφεία και μεμονωμένους επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παράλληλα, εκπροσωπεί τον Οργανισμό και τη χώρα σε εθνικά και ευρωπαϊκά επιστημονικά όργανα και επιτροπές που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδατικών πόρων.
Αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις, την υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει και το πλήθος ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων που υλοποιεί, το ΤΕΒ σε συστηματική βάση παρέχει στήριξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω συνεργασιών με ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας και της Ευρώπης για την εκτέλεση πρακτικών ασκήσεων, την υλοποίηση πτυχιακών/διπλωματικών εργασιών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών.
Στη διάρκεια της πολυετούς του πορείας το ΤΕΒ έχει αναπτύξει πολύπλευρη και σημαντική δραστηριότητα μέσα από πλήθος ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων, αντιμετωπίζοντας κάθε φορά ένα πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας και του περιβάλλοντος με αξιοποίηση της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης και τεχνολογικής κατάρτισης. Σήμερα, διαθέτει 18 άτομα τακτικό προσωπικό και απασχολεί πάνω από 20 εξωτερικούς επιστημονικούς συνεργάτες σε έργα συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 7 εκ. €.
Ιστορία: Το ΙΕΒ ιδρύθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας το 1960 – με την ονομασία Σταθμός Εγγείων Βελτιώσεων – με σκοπό την ανάπτυξη της έρευνας στις έγγειες βελτιώσεις για την υποστήριξη του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας στον αγροτικό τομέα. Το 1964 ο Σταθμός εγκαθίσταται στις νεόδμητες τότε εγκαταστάσεις του στη Σίνδο, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Μετονομάσθηκε σε Ινστιτούτο Εγγείων Βελτιώσεων το 1972, ενώ το 1989 εντάχθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας και αποτελεί το κατ' εξοχήν Ινστιτούτο Έρευνας και παροχής υποστήριξης σε θέματα εγγείων βελτιώσεων και γενικότερα διαχείρισης εδαφοϋδατικών πόρων. Το 2011 εντάχθηκε στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» και από τον Ιανουάριο του 2015 αποτελεί Τμήμα του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων.